În spiritul sezonului (Crăciunul, evident, nu criza naţională de arbori şi lemne), vă propun să analizaţi următoarea posibilitate: Ce ar fi dacă aţi avea un brad tot timpul anului în casă/apartament, pe care să-l puteţi împodobi în perioada Crăciunului?

Există aşa ceva? Bineînţeles! Natura este tare darnică, însă noi nu prea ne mai dorim să vedem asta. Revenind la brad, e vorba despre Familia Araucariaceae care grupează 39 de specii de conifere răspândite în emisfera sudică, cu excepţia Africii. În Europa se comercializează mai multe specii aparţinând acestei familii, şi anume: A. excelsa (sinonim heterophylla), A. bidwilii – cu acele mai înţepătoare, A. araucana – cu ramurile arcuite şi uşor ridicate spre vârfuri, A. angustifolia.

Cele două specii care au reuşit să se adapteze cel mai bine condiţiilor de mediu din România, sunt A. heterophylla şi A. araucana.

Araucaria araucana este specia adaptată la condiţiile de exterior ale ţării noastre, însă trebuie protejată de gerurile puternice, mai ales în Dobrogea şi împrejurimile Bucureştiului. Nu are o evoluţie excelentă şi rapidă, precum cele văzute în Belgia, însă dacă este dorită neapărat în colecţie, poate supravieţui.

Araucaria araucana în Belgia

Araucaria araucana în Belgia

 

Araucaria heterophylla, sau BRADUL DE APARTAMENT, este o plantă elegantă, versatilă şi uşor de îngrijit. Cerinţele ei sunt mai mult decât acceptabile pentru frumuseţea cu care ne răsplăteşte.

În mediul lui natural atinge înălţimi de 50-60m, însă în condiţii de ghiveci, teoretic, nu depăşeşte înălţimea de 2-3m. Practic… al meu ajunsese la 2,50m şi nu dădea niciun semn de îmbătrânire, deci de n-ar fi fost gerul acela năpraznic o săptămână (şi de-aş fi avut şi eu o Anda care să-mi zică cum să am grijă de planta asta), acum probabil avea 4-5m. Din cauza înălţimii îl ţineam într-o cabană afară, neîncălzită bineînţeles. Îl aveam din 2001 şi-l împodobeam de Crăciun în fiecare an, cam de pe atunci n-am mai cumpărat brad tăiat. Era un sentiment chiar frumos, pentru că în fiecare an era acelaşi brad, făcea parte din familie :)). Însă nici nu auzisem de Horti când a degerat.

Araucaria heterophylla în mediul natural

Anyway, e uşor de îngrijit, iarna îi pui apă cu puţin timp înainte să crape pământul de uscat, iar vara îi pui un pic mai des, nici să fie tot timpul ud pământul, dar nici ca iarna. O să-ţi dai tu seama atunci cum îi merge mai bine. Despre temperatură… tu ai o Anda acum care să-ţi spună că nu suportă temperaturi mai mici de 0 grade, deci n-are voie să-ţi degere. Este de preferat totuşi să stea la temperaturi între 5-10 grade decât la peste 20 grade iarna. Suferă din cauza aerului uscat, aşa că o pulverizare cu apă din când în când îi va prii. Este valabil şi vara, când aerul umed şi pulverizările dese îi vor menţine un frunziş catifelat, fără necrozări nedorite la extremităţi.

Solul trebuie să fie poros, afânat şi aerisit, cu o reacţie chimică uşor acidifiată. Până când atinge 1,5m înălţime şi sunt în plină creştere, ghiveciul trebuie schimbat anual, de preferat primăvara când ritmul de creștere scade. După această perioadă de dezvoltare, ghiveciul se poate schimba la 3-4 ani.

Cât despre fertilizări, nu sunt recomandate îngrăşămintele cu azot pentru că azotul determină creşteri alungite inestetice şi nespecifice plantelor.

Avantaje? Sunt multe. Nu dai banii în fiecare an pe bradul de Crăciun, nu mai faci curăţenie după toate acele căzute din brazii tăiaţi, contribui la micșorarea numărului de brazi tăiaţi, te bucuri în toată perioada anului de un conifer în casa ta, îi dai pe spate pe vecini ( cel mai probabil habar nu vor avea ce plantă e).

Dezavantaje? Preţul de achiziţie.

În încheiere, #împodobeșteAraucaria!

2 replies on “Bradul de apartament – Araucaria heterophylla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *