îngrijirea orhideelor

Site-uri, articole, cărţi, prieteni… şi tot simţi că nu înţelegi orhideele, că tu nu poţi avea grijă de ele. Eu vreau să te ajut să cunoşti orhideele ca să le poţi îngriji. De atât ai nevoie, să le cunoşti! Cât timp le vei oferi cât mai multe elemente din mediul lor natural, ele vor fi fericite şi înflorite, iar tu mândru/mândră de ele!

Pentru început ai nevoie de o orhidee Phalaenopsis (da, da, aia de o găseşti la Billa cu 19 lei şi în florărie cu 70 lei), poţi să o ai în faţă sau să cauţi o poză pe internet. Uite-te la ea. Ce vezi? Parcă are rădăcinile diferite, nu? Şi cresc aşa în afară ghiveciului, mai sunt şi albe, iar pământul ăla nu e chiar ca pământul de la mușcată..hmm. Orhideele sunt plante epifite, adică acasă la ele cresc în copaci, pe scoarţa arborilor. Rădăcinile sunt alb sidefate şi casante când nu sunt hidratate, iar la udare ele devin verzi (datorită clorofilei-pigment verde esenţial în procesul de fotosinteză) şi maleabile. Vedeţi? Fiind agăţate de scoarţa arborilor, la umbră, au nevoie de o suprafaţă mai mare care să facă fotosinteză, de aceea au clorofilă şi în rădăcini, de aceea în ghivece se foloseşte un substrat special alcătuit în mare parte din scoarţă, de aceea se folosesc ghivece transparente, pentru a ajunge lumina şi la rădăcini. Parcă încep să aibă logică lucrurile, nu?

Buuun, mai departe! Udarea! Fiind groase, rădăcinile nu au timp să absoarbă apa în timpul unei udări normale, iar din cauza scoarţei apa se scurge foarte repede. Drept urmare, eu (şi mulţi alţi îngrijitori de orhidee) recomand udarea prin scufundare timp de 10-15 minute, iar frecvenţa…depinde de la casă la casă. Cel mai bun indicator este planta în sine. Fă-ţi timp 2 săptămâni şi observă la câte zile după udare i se albesc rădăcinile (rădăcinile din interiorul vasului, așa, cât se poate vedea prin scoarță)? Ei bine, atunci are nevoie de apă! Astfel vei învăţa care este frecvenţa udării orhideelor din casa ta, pentru că temperatura din fiecare casă este diferită, drept urmare, planta transpiră diferit.

Acum urcă privirea mai sus…ce vezi? Frunzele cresc din acelaşi punct, nu? Ştiam eu! De-asta nu o poţi înmulţi ca pe majoritatea plantelor…dacă îi rupi vârful, o omori, nu mai creşte nimic, aşa e ea. Însă câteodată, datorită condiţiilor bune pe care i le oferi, te poate surprinde cu câte un puiuţ la bază. Lasă-l acolo până rădăcinile au peste 7-8 cm, apoi mută-l în alt ghiveci. Ar mai fi multe de spus despre frunze și despre bolile lor, dar în alt articol.

Next! Băţul ăla cu flori…tija florală, pardon! E atât de fraged când creşte, ai mare grijă cu el, pe măsură ce crește i se întărește baza. Dacă îl analizezi un pic, vei vedea nişte muguri pe el, apoi în vârf bobocii! Mugurii respectivi pot să formeze alte tije florale sau keiki (”copil” în hawaiană), dacă au condiţii favorabile (nu sunt condiţii fixe, deci practic când când este planta ok din punct de vedere hormonal). Keiki sunt acei puiuţi de orhidee care cresc pe tijele florale, ei trebuie lăsaţi acolo până rădăcinile ating 7-8cm, apoi pot fi detaşaţi şi mutaţi în ghiveci.

Pe lângă udat, cele mai dese întrebări sunt legate de lumină şi temperatură. Lumina trebuie să fie puternică, însă nu soare direct, deoarece acesta va produce arsuri pe frunze (probabil le-ai mai văzut), de asemenea, orhideea îţi spune singură dacă duce lipsă de lumină, frunzele fiind mai închise la culoare. E un pic cu dus-întors aici, deoarece există varietăţi de Phala cu frunzele închise de la mama natură, deci fii atent/atentă cum are frunzele atunci când o cumperi (de obicei cele mov închis au frunzele mai închise la culoare).

Legat de temperatură, orhideele au nevoie de un diferenţă de 5-6 grade între zi şi noapte pentru a stimula înflorirea, acest lucru se poate realiza foarte uşor aşezând orhideea pe pervaz, unde diferenţa se produce automat din cauza scăderii temperaturii afară. Alt lucru important este schimbarea bruscă de temperatură, nu le place deloc, probabil ţi s-a întâmplat să cumperi o orhidee înflorită, iar când ai adus-o acasă i-au picat florile…acum ştii de ce. Încearcă să o protejezi cât mai mult la transport!

Acum imaginează-ţi din nou mediul ei natural…pădurile tropicale. Cum mai e acolo? Parcă plouă mult, nu? Hmm asta înseamnă umiditate! Un alt lucru de care are nevoia orhideea ta! Pentru asta o poţi pulveriza din când în când cu apă.
Cum te simţi acum? Parcă nu e chiar atât de greu, nu? Orhideea ta îţi mulţumeşte pentru interes şi te va răsplăti în curând cu multe, multe flori!

Disclaimer: Acesta este un articol scris pe înțelesul tuturor, pentru începători în ale ”orhideitului”. Sunt multe lucruri pe care cei experimentați le-ar putea adăuga, ceea ce îi și rog să facă în comentarii! Mulțumeeesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *