Orhideele au fost numite „aristocraţii florilor”, dar poate că ar trebui numite „regine”. Cândva admirată frumusețea lor doar la baluri somptuoase, în sere sau grădini botanice, orhideele au în ziua de azi descendenţi în florării, pepiniere sau chiar pe rafturile supermarket-urilor. Cele mai populare familii de orhidee sunt Phalaenopsis, Cattleya, Cymbidium şi Paphiopedilum, însă notabile sunt şi familiile Dendrobium, Miltonia şi Masdevallia. În plus, sunt multe altele care pot adăuga valoare unei colecţii.

Cattleya

Dendrobium

Miltonia

Paphiopedilum

Phalaenopsis

Vanda

Cymbidium

Primele orhidee cunoscute, cele terestre din zona mediteraneeană, au fost numite Orchis, o referire pământească la cuvântul grecesc pentru testicule din cauza celor doi tuberculi ovali. Încă din Evul Mediu le-au fost recunoscute proprietăţile medicinale şi au fost folosite ca bază în remediile naturiste. O altă întrebuinţare a orhideelor a fost pentru a decide sexul viitorului copil, astfel că, dacă tatăl mânca o rădăcină mare de orhidee, copilul avea să fie băiat. În alte părţi ale lumii, cum ar fi în Turcia şi Iran, unele varietăţi de orhidee cu proprietăţi halucinogene erau fumate prin narghilea, cu scopul de a declanşa viziuni. De asemenea, erau considerate a fi plante afrodisiace şi astfel deveneau ingredient de bază în poţiunile şi vrăjile de dragoste. În vise, orhideele reprezintă aspiraţia interioară spre rafinament, bunătate şi romantism.

Singura orhidee cu o adevărată valoare economică (exceptându-le pe cele crescute pentru flori) este Vanilla planifolia, sursa aromei de vanilie. A fost folosită de Azteci şi a devenit cunoscută în Europa la scurt timp după cucerirea spaniolă a Mexicului.

Orhideele epifite din India de Vest şi China au fost aduse în Europa la începutul anilor 1700, iar până la sfârşitul secolului 15, specii erau crescute la Grădina Botanică Regală din Kew.

Cu cât tehnicile de cultivare s-au îmbunătăţit, aproape de jumătatea secolului al 19-lea, creşterea orhideelor a devenit o activitatea apreciată printre cei înstăriţi. Colecţionarii au invadat Tropicele în căutare de noi specii de orhidee, trimiţând înapoi tone de plante. Ducele de Devonshire a rămas celebru ca cel mai cunoscut „vânător de orhidee”; el a strâns din călătoriile sale în Calcutta, India, 86 de specii de orhidee. Preţul de achiziţie al acestor orhidee era enorm, ducând la etichetarea orhideelor ca fiind “floarea bogaţilor”. Între familiile nobiliare din regatul Marii Britanii s-a instaurat o întrecere pentru deţinerea a cât mai multe varietăţi de orhidee, în acest scop organizându-se expediţii aventuroase şi foarte costisitoare în ţările orientale. Cererea ridicată de orhidee a dus la  distrugerea unei părţi imense din habitatul natural al acestor plante. Aceste exploatări nesăbuite s-au încheiat odată cu apariţia tratatului cunoscut sub numele de CITES ( Convention on Internaţional Trade în Endangered Species of Wild Flora and Fauna).

O contribuţie la creşterea numărului de specii de orhidee a fost încrucişarea speciilor native, rustice. Hibridizarea a început în anii 1850, când horticultorii au descoperit că pot încrucişa specii care în natură se încrucişează rar. Au fost efectuate foarte multe încrucişări în cadrul genului şi între genuri, lista curentă a hibrizilor depăşind 100.000 de hibrizi, fiind în continuă creştere.

România este un uriaş “depozit” de orhidee sălbatice. “Orhideele noastre sunt plante erbacee perene, care au un rizom sau mai des doi tuberculi, mai mult sau mai puţin globuloşi sau ramificaţi, unul din tuberculi fiind principal, din acesta ieşind şi planta (tulpină floriferă). […] În zona de Vest a ţării (Banat), pot fi întâlnite aproximativ 54 de specii din această mare familie (după Flora României în ţara noastră cresc 58 de specii). În ceea ce priveşte problematica protejării şi conservării speciilor de orhidee terestre din zona continentală, şi în acest caz şi speciile care cresc în România, lăsând la o parte snobismul modei şi a popularităţii mondiale de care se bucură orhideele, menţionăm faptul că o mare parte din populaţia ţării nu ştie de existenţa speciilor de orhidee din România.”

În continuare vă prezint trei dintre cele mai cunoscute specii de orhidee prezente în flora României.

Poroinic (Orchis morio)

Pribolnic (Orchis simia)

Trei dinti (Orchis tridentata)

One reply on “Curiozități despre orhidee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *