Demult aveam acest subiect în gând, însă niciodată nu i-am găsit forma perfectă de exprimare. Butonând Facebook-ul am dat peste poza Andreei Vasile de la Taj Mahal. Evident, m-am uitat la grădina, ce arbori/arbuşti are şi cum sunt aceştia aranjaţi. Însă ce mi-a atras cel mai mult atenţia şi m-a determinat să scriu acest articol este că…arbuştii aceia nu-s tunşi perfect, nu au crescut la fel, nu-s identici.

Photo credit: Andreea Vasile

Ce înseamnă asta din punctul meu de vedere? Înseamnă că oamenii aceia care se ocupă de grădină şi care au dat un sens fiecărui arbore de acolo* au conştientizat că natura nu-i perfectă, natura nu poate crea două plante identice oricât de mult ne-am dori noi asta şi oricât de mult am interveni în acest proces. Dacă vreţi să mergem mai departe cu asocierile, priviţi aceşti arbuşti că pe nişte fiinţe/oameni… voi aţi întâlnit vreodată doi oameni identici? Sunt convinsă că nu.
Aşadar, voi continua să nu-i înţeleg pe clienţii mei care privesc plantele că pe nişte obiecte şi care vor ca cei 20 de Thuja din gard să fie identici. IDENTICI! Sau care şi-ar dori să rup ramura unui brad şi să o lipesc în altă parte pentru că nu dă bine acolo şi …are o gaură bradul în partea cealaltă. Voi continua să le explic acelaşi lucru pe care l-am explicat aici şi voi spera că am schimbat ceva în modul lor de a privi plantele.

Mulţumesc!

*Grădină care înfrumuseţează Taj Mahal-ul este construită în stilul Persan Timurid de Babur şi se bazează pe conceptul “Gradina Paradisului”. Are 4 râuri, fiecare reprezentând apa, mierea de albine, laptele şi vinul. Numărul 4 este considerat sacru în religia islamică, aşa că toată gradina se bazează pe această cifră şi pe multiplii ei. Arborii din grădină fie fac parte din familia Cyprus, semnificând moartea, fie sunt fructiferi, semnificând viaţa.

Articolul întreg despre gradina Taj Mahal aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *