Ofilirea bobocilor de orhidee este una dintre cele mai dese probleme cu care se confruntă toţi “posesorii” de orhidee. Ofilirea este cauzată de obicei de o schimbare bruscă a mediului în care orhideea era obişnuită, ceea ce o face să sufere o traumă.

Motivele sunt multe, printre care:

  • Schimbarea bruscă de temperatură (în supermarket-uri stau la 18-20 grade, apoi le scoateţi afară la cu totul alte temperaturi, apoi iar în casă la 20-25 grade).
  • Curenţii de aer (deschideţi geamul din dreptul lor, aerul condiţionat bate spre ele, sursa de căldură dă aer spre ele).
  • Udarea excesivă sau rară. Dacă planta nu este udată suficient, va reţine din apa alocată bobocilor, ceea ce va cauza ofilirea lor. De asemenea, dacă este udată excesiv vor exista probleme la rădăcini (putrezire), iar un sistem radicular nesănătos nu poate susţine florile.
  • Umiditatea scăzută în aer este în strânsă legătură cu udarea insuficientă, planta neavând suficientă apă pentru a susţine bobocii, respectiv florile.
  • Atmosfera. Bobocii şi florile de orhidee sunt sensibile la aerul poluat, vapori de vopsea, fum de ţigară, etilenul produs de fructele coapte. Cu toate acestea, orhideea sub care pipează mama zilnic o duce tare bine, deci pot exista și excepții, depinde cum le obișnuiți :)).
  • Insuficiența luminii provoacă avortarea bobocilor deoarece frunzele nu fac fotosinteza în parametrii normali, ceea ce înseamnă că nu produc suficientă hrană, precum şi prea multă lumină le poate provoca ofilirea deoarece cauzează arsuri pe frunze și supraîncălzirea plantei.
  • Fertilizanţii şi insecticidele aplicate în doze peste cele recomandate pot supune planta unui stres care cauzează ofilirea bobocilor.
  • Pot exista şi probleme genetice, caz în care planta pur şi simplu nu poate susţine bobocii. Dar dacă le cumpărați înflorite nu văd cum ar putea fi valabilă această problemă.

Pentru fiecare dintre aceste puncte există soluţii, însă trebuie să vă uitaţi în jurul plantei şi să observaţi care dintre aceste probleme cauzează defapt ofilirea bobocilor. În cazul meu este lipsa umidităţii, lucru pe care îl rezolv prin pulverizarea florilor şi a bobocilor zilnic cu apă. Nu, nu o omor, nu putrezeşte, nu i se întâmplă nimic rău. Dimpotrivă, bobocii nu-mi mai cad. De menţionat este şi faptul că în momentul în care un boboc începe să se îngălbenească sau in momentul achiziționării  este deja îngălbenit (acesta este cazul orhideei din poza mea), nu se mai poate salva. Tot ceea ce puteţi face este să-i salvaţi pe următorii şi să le oferiţi condiţiile optime pentru dezvoltare.

Spor la orhideit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *