Prima dată am auzit de aceste metode în anul 3 de facultate când făceam cercetări pentru lucrarea de licenţă, toată ziua citeam fel şi fel de studii despre orhidee şi creşterea lor şi ici-colo erau menţionate şi aceste metode. Bineînţeles că imediat am vrut să ştiu mai multe şi am şi încercat semi-water culture, însă fără succes pentru că nu eram pregătită atunci să le acord atenția necesară.

De curând am primit la seră un grup de vreo 10 orhidee bolnave, vai de capul lor, cu arsuri solare pe frunze, păduchi la greu, rădăcini putrezite, frunze deshidratate, ce să mai zic… în ultima fază.
Aşa că am decis să-mi încerc norocul cu Semi-Water Culture, nu aveam nimic de pierdut.

Pe scurt, aceste metode presupun creşterea orhideelor fără mediu (scoarţă, muşchi), doar în apă.

Semi-Water Culture (SWC) implică scufundarea rădăcinilor orhideelor pentru câteva zile în apă, urmată de o perioadă în care rădăcinile nu primesc deloc apă. “Formula”, dacă o pot numi aşa, este 2-5, adică 2 zile în apă, 5 zile fără apă, însă depinde FOARTE MULT de condiţiile din casă (temperatura, umiditate, lumina), dacă este foarte cald şi aerul uscat vor avea nevoie de mai multe zile în apă, deci formula va fi 3-4, însă dacă umiditatea este foarte mare şi temperaturile medii spre mici, 1-6 va fi suficient. Cert este că trebuie să experimentaţi în casele voastre. Un lucru foarte important de menţionat este că la această metodă rădăcinile se scufundă complet în apă pe perioada scurtă (1-2-3 zile), dar doar rădăcinile (cele albe), nu şi baza de unde pornesc ele. Această metodă imită practic felul în care primesc orhideele apă în natură, perioade de ploaie urmate de perioade uscate.

Full-Water Culture (FWC) presupune menţinerea rădăcinilor în apă în permanenţă (24/7). FOARTE IMPORTANT de reţinut şi aplicat este că la această metodă, doar ¼ din rădăcini vor fi în apă, restul de ¾ vor fi expuse curenţilor de aer. Bineînţeles, apa trebuie schimbată măcar odată la 2 săptămâni.

Ambele metode prezintă beneficii, însă trebuie să experimentaţi ca să vedeţi ce se pretează cel mai bine în casa voastră pentru orhidee şi care metodă este mai potrivită în funcţie de stilul vostru de viaţă. SWC oferă o perioadă de uscare a rădăcinilor, apropiată cu ceea ce se întâmplă în natură, de aceea majoritatea crescătorilor de orhidee o preferă, însă necesită mai multă atenţie deoarece trebuie să le puneţi apă şi să le goliţi săptămânal. FWC este metoda mai comodă deoarece umblaţi la ele cam la 2 săptămâni doar ca să le schimbaţi apa, însă riscul de a putrezi rădăcinile este mai mare dacă în apă sunt bacterii sau dacă rădăcinile sunt deja afectate.

Trebuie reţinut faptul că aceste metode nu sunt absolut sigure, nu oferă o reuşită categorică, e posibil să pierdeţi plante sau e posibil să le salvaţi (cum a fost cazul meu defapt, am şi salvat, am şi pierdut, dar mi-am asumat acest lucru). Un alt lucru de menţionat este că eu am încercat aceste metode doar la Phalaenopsis, fiind cel mai uşor de adaptat şi ele având mai mare nevoie de apă decât alte varietăţi de orhidee. Am văzut cazuri când au funcţionat şi la Dendrobium sau Oncidium, însă nu am încercat. E posibil să nu vă iasă din prima sau să realizaţi că nu e de voi, nu e nicio problemă, le mutaţi în scoarţa din nou şi aia e. De asemenea, e posibil ca la început să putrezească o parte din rădăcini (nu începeţi din start cu FWC, orhideele au nevoie de o perioadă de acomodare) până se adaptează, dar trebuie să aveţi răbdare pentru că în scurt timp le vor da rădăcini noi.

Cum mutaţi orhideele? Cel mai important lucru este să îndepărtaţi orice urmă de substrat (scoarţa sau muşchi) de pe rădăcini prin spălare. Apoi toate rădăcinile putrezite trebuie îndepărtate, doar cele sănătoase vor avea “dreptul să atingă apa” :)). În mod normal, rădăcinile ar trebui curăţate cu peroxid de hidrogen 3%, eu recunosc că nu am făcut acest lucru pentru că nu am avut, însă nici nu am întâmpinat probleme sărind peste acest pas. Vasul în care aţi decis să mutaţi orhideele trebuie să fie transparent şi curat. Legat de apă, eu nu sunt de acord cu apă de ploaie din cauza poluării din aer, apa de la robinetul meu e foarte bună, atâta timp cât nu este foarte dură puteţi folosi liniştiţi apa de la robinet sau dacă nu, apă plată pur şi simplu.

E posibil să fi omis anumite lucruri, aşa că dacă aveţi întrebări le aştept în comentarii sau voi face un update articolului.

Spor la orhideit!

4 replies on “Orhidee crescute în apă – Semi-Water Culture vs. Full-Water Culture

 • emilia

  Buna ziua. Am incercat si aceasta metoda. De cand m-am mutat la casa iar am adus florile de la apartament. O vreme le-a mers bine orhideelor erau pline de flori apoi am tot primit cate una si ajunsesem la 12 ghivece. Aveam si alte plante dar orhideele erau impreuna. Pana am plecat 2 sapt din tara si la intoarcere erau cazute toate florile. De atunci treptat mi-a murit cate una. Se uscau radacinile, nu au mai inflorit iar prin decembrie parca erau degerate frunzele. Am ramas cu 2 orhidee si intre timp am primit una de 8 martie cu flori albastre. Nu stiu ce sa le fac. parca le vad pe zi ce trece cum se trec. Mereu le-am ingrijit. Le tin la lumina, le ud cum trebuie. ce sa ma fac cu ele? Celorlalte flori le merge bine dar cu astea nu ma descurc deloc. Is fara flori si cu frunze pleostite. MuLtumesc

  Reply
  • Anda Cârstoiu

   Buna! Imi cer scuze pentru intarziere, e perioada de gradinarit si sunt foarte aglomerata. Daca au frunzele pleostite cel mai probabil sufera de lipsa de umiditate, deci puteti incerca sa le pulverizati de 3-4 ori pe saptamana cu apa, de jur imprejurul lor pentru a creste umiditatea, iar de udat in functie de ce temperatura aveti in casa, in principiu se uda cand radacinile din interiorul vasului sunt albe. Incercati asa si sa speram ca-si vor reveni, de asemenea le puteti pune si fertilizant in perioada aceasta cand intra in vegetatie si cresc mai mult. Spor!

   Reply
 • Marcela

  Buna ! Am si eu 9 orhidee si 3 dintre ele mi-au dat catw o tija florala, dar fiind aproape de fereastra au crescut strambe si eu am incercat sa indrept una si i-am rupt varful. Intrebarea mea este daca va reusi sa se regenereze sau nu. Va multumesc !

  Reply
  • Anda Cârstoiu

   Buna! Nu, din pacate tijele de orhidee nu au puterea de a se regenera, insa pot creste alte tije din mugurii de pe ce-a mai ramas din tija, asa ca nu o rupeti mai mult decat este deja.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *