Chiar dacă sunt inginer horticol, se întâmplă să-mi moară și mie plante. Probabil cel mai mare regret îl am pentru trandafirii pitici din supermarket. Mi s-a întâmplat de câteva ori să cumpăr și din diverse motive să-i pierd. Care sunt diversele motive? Ei bine, boli precum făinarea sau dăunători precum păianjenul roșu sau păduchii. Tratamentele nu au funcționat pentru că bolile și dăunătorii aveau mediul perfect de dezvoltare, și anume: căldură, umiditate și lipsa aerisirii. Având o varietate mare de plante și spațiu insuficient în casă, mi-e greu să-i ofer fiecărei plante exact mediul prielnic, însă le vreau pe toateeeee! 

Trandafirii pitici din supermarket sunt comercializați ca plante de interior (cel puțin așa scria pe ai mei), ceea ce pot fi dacă aveți grijă de ei să nu se îmbolnăvească. De data aceasta am achiziționat de la Kaufland doi trandafiri superbi, nu m-am putut abține pur și simplu, așa că îmi voi testa norocul plantându-i afară în grădină. Profit și de vremea călduroasă din acest decembrie, iar când va veni frigul pe bune îi voi acoperi cu paie. Până la urmă sunt trandafiri, or avea ceva rezistență în ei, sper! :))

Dacă totuși doriți să-i țineți în casă trebuie să le oferiți lumină din plin, apă nici prea multă, nici prea puțină și foarte importantă este umiditatea care nu trebuiă să fie ridicată. De asemenea, au nevoie de un ghiveci mai mare decât cel în care îi achiziționați pentru a avea suficientă hrană și nici un îngrășământ nu ar strica, mai ales după o perioadă când hrana din sol e pe terminate. Un alt aspect important este înlăturarea florilor ofilite pentru a stimula noi înfloriri și ramificări. Totodată, planta nu mai consumă energie pentru a forma fructul și se ”concentrează” pe înflorire.

Da, da, știu… fiind inginer ar trebui să respect exact cerințele fiecărei specii, însă nimic nu mă oprește să experimentez. Așadar, în primăvară vă dau raportul dacă a funcționat sau nu. Până atunci, mă voi bucura de florile lor de acum :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *