În ziua de azi este din ce în ce mai greu să ne facem timp pentru îngrijirea plantelor din casă, iar având la dispoziție atâtea tipuri de plante fiecare cu cerințe proprii de îngrijire și atâtea surse de informații…devine copleșitor, însă cu toate acestea, avem nevoie de verde în viața noastră! AERO ne prezintă câteva modalități de a avea plante în casă fără “a ne bate capul” cu îngrijirea lor! Unde mai pui că sunt și elemente exclusiviste de design interior!

În continuare, Tamara Roseti – doctorand urbanist-peisagist, ne explică din ce sunt făcute defapt acele minunate tablouri verzi, cum se îngrijesc minimalist plantele aeriene și prin ce este diferit și remarcabil conceptul AERO.

“S-a demonstrat ştiinţific că prezenţa elementelor naturale în interior are un efect fantastic asupra psihicului uman, a stării tale de bine mental şi fizic, stimulându-ţi creativitatea şi productivitatea cu un procent de 16-23 % . Impresionant, nu-i aşa?

AERO este un concept nou ce urmăreşte conturarea unui design inedit prin înglobarea lichenilor naturali și a plantelor aeriene într-o diversitate amplă de decoraţiuni. Baza acestui concept constă în dorinţa de apropiere a omului de natură, aducând astfel viaţă şi culoare în fiecare cămin prin decoruri simple, ce nu necesită atenţie şi îngrijire sporită întrucât plantele aeriene nu depind de pământ iar lichenii naturali nu necesită niciun fel de tratament, având durata de viață de până la 10-15 ani.

DESPRE PLANTE AERIENE
Sub denumirea lor științifcă de Tillandsia, nostimele plăntuţe aeriene se deosebesc prin inedependența lor față de unul dintre cele 4 elemente ale vieții, pământul.
Plantele sunt originare din Statele Unite ale Americii, respectiv America Centrală, și America de Sud , Mexico şi Caraibe .
Plantele aeriene se remarcă prin capacitatea ridicată de adaptare la orice mediu și prin varietatea speciilor ce ajunge la peste 700 de exemplare.
Factorii necesari pentru creșterea plantelor aeriene sunt: apă, o rază naivă de lumină și un strop de dragoste.
Hidratarea plantelor se realizează prin pulverizare cu apă de 2 ori pe săptămân[ sau prin scufundarea acestora în apă o dată la 7 zile. Pentru o mai bună îngrijire este recomandată utilizarea apei de ploaie sau folosirea unor nutrienţi speciali ce favorizează buna creştere şi dezvoltare a plantelor .

DESPRE LICHENII NATURALI
Lichenii naturali sunt organisme simple, rezultat al simbiozei între fungi (ciupercă) și alge .
Corpul vegetativ rezultat este total diferit morfologic, structural și fiziologic față de cei doi parteneri care participă la aspectul lor este extrem de variat, lichenii fiind împărţiţi în patru mari categorii: gelatinoşi, crustoşi, frunzoşi şi tufoşi.
Pentru realizarea panourilor decorative și a tablourilor vii, AERO utilizează lichenii frunzoși datorită avantajelor multiple și a gradului ridicat de adaptabilitate al acestora.

Lichenii – Avantaje suprafețe drapate licheni :

·  Nu necesită îngrijire. Deşi sunt plante vii, nu se reproduc în afara mediului lor natural, această metodă de utilizare blocându-le dezvoltarea, volumul rămânând constant .
· Necesită umiditate de 50% (nivelul optim al umidităţii pentru corpul uman se situează între 40-50%). În cazuri cu umiditate mai mare de 50%, lichenii urbani contribuie la reglarea acesteia spre parametri normali. Lichenii naturali sunt buni indicatori ai stării umidității unei încăperi.
· Nu necesită sistem de irigare sau structuri adiţionale pentru întreţinere .
·  Afinitatea pentru umiditate, ce poate “salva” anumite zone de la pericolul igrasiei .
·  Anduranţa, fiind puţin sensibili la atmosfera poluată a încăperilor şi rezistând în timp până la 10 ani .
·  Nu atrag insectele şi nu găzduiesc nici un fel de organisme cu potenţial dăunător .
·  Nu produc alergeni sau substanţe iritante, astfel încât persoanele cu alergii sau sensibilităţi nu sunt afectate în nici un fel .
·  Hidro-sensibilitatea, lichenii reacţionând la condiţiile de mediu, oferind indicii asupra nivelului de umiditate .

AERO s-a născut ca o soluţie sustenabila, elegantă şi inovatoare pentru a pompa oxigen în plămânii tăi. Imaginează-ţi că la birou te întâmpină zâmbitor un perete din plante, la baie tavanul e verde, viu şi absoarbe umiditatea excesivă, iar acasă, ei bine, acasă, aceste versatile plante pot lua orice formă pe care o vizualizezi acum crescând exponenţial confortul şi calitatea designului locuinţei tale.

Ideea urmărită de AERO constă în reconectarea omului cu natura, prin decoruri originale, sustenabile şi exclusiviste . Fie că vorbim despre elemente decorative de tip tablouri vii sau terarii fiecare proiect este unic, adaptat și conturat pe baza dorinţelor beneficiarului şi a viziunii arhitectului .”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *