Caracterizarea botanică a orhideelor este un aspect foarte important de luat în seamă când ne gândim la înmulțirea acestora. Evident, de acest lucru mi-am dat seama abia după ce am terminat de scris articolul despre polenizarea orhideelor și am realizat că poate nu toată lumea cunoaște părțile componente ale orhideelor sau din ce sunt alcătuite florile lor cu totul și cu totul deosebite în lumea plantelor!

Să începem totuși cu o scurtă introducere în istoria acestor minunate plante, când botaniştii americani L. van der Pijl şi C. Dobson dezvăluie în cartea lor “Orchid flowers/their pollination and evolution” că „insectele polenizatoare au jucat un rol esenţial în dezvoltarea acestei plante. În această categorie intră aproape toate insectele, în special himenopterele (albinele, viespile, furnicile), numeroase specii de fluturi, chiar şi unele păsări colibri de dimensiuni mici”. Acest lucru se transpune în înfățișarea orhideelor, ele adaptându-se la insectele din zonele originare, pentru ca insectele să fie atrase de frumusețea și de asemănarea lor în scopul polenizării.

Floare de orhidee împreună cu insecta polenizatoare specifică varietății

Structura unei flori de orhidee a fost descrisă prima dată de către Robert Brown în anul 1833 și a fost comparată cu structura unei flori monocotiledonate (graminee). Din punct de vedere botanic, orhideele sunt plante perene cu flori zigomorfe, florile fiind alcătuite din trei segmente exterioare, sepale, şi trei segmente interioare, petale, dintre care una are formă modificată, fiind numită labelum sau buză. Florile se împart în două mari grupe: flori cu construcţie diandrică (deţin două stamine fertile, ex: Paphiopedium) şi flori cu construcţie monandrică (deţin o stamină fertilă, ex: Phalaenopsis, Cymbidium).

Părţile reproducătoare ale florii sunt concentrate într-un organ numit columnă. Scopul acestei structuri complexe care include labellumul şi columna este să asigure transferul polenului (sacii în care se găseşte polenul se numesc polinii) – (produs de agenţii polenizatori: albine, muşte, gândaci, păsări) la aceleaşi varietăţi de plante, evitându-se astfel autopolenizarea sau polenizarea încrucişată. Ovarele florii se află în pețiol (codița care susține floarea pe tijă), de aceea după polenizare, acesta se îngroașă.

Pot apărea multe modificări ale structurii florii, labelumul poate fi mărit enorm sau redus, petalele pot fi reduse astfel încât pot deveni aproape invizibile şi una sau mai multe părţi ale florii pot fi condensate. Aceste iregularităţi, precum şi structura complexă a florilor de orhidee le oferă o frumuseţe stranie; din acest motiv, şi alte flori de asemenea cu o frumuseţe bizară sunt des confundate cu orhideele.

Labellum-ul acestei orhidee și-a modificat aspectul în așa fel încât să atragă bondarii, drept pentru care se și numește popular Bee Orchid. (Ophrys apifera)

Florile de orhidee pot avea toate culorile, exceptând negru pur (Coelogyne pandurata este singura orhidee care are desene cu nuanţe de negru pur), predominante fiind culorile: roz, lavandă, roşu, galben şi alb. Albastrul pur este foarte rar şi foarte apreciat, maro şi verde sunt culori comune. Mărimea florilor variază de la câţiva milimetri până la aproape 30 de centrimetri. Multe orhidee au parfum, de la fresh şi fructos până la sufocant şi exotic, existând chiar şi orhidee al căror miros denotă aspect de „hoit”, acestea nefiind comune.

Coelogyne pandurata

Orhideele au două tipuri de creştere, monopodială şi simpodială. Cele cu creştere monopodială se înalță de la an la an ca urmare a noilor creşteri de la vârful tulpinii. Frunzele sunt aşezate în două rânduri pe părţile opuse ale tulpinii, fiecare alternând cu partenera. Tijele florale sau rădăcinile aeriene pornesc de la întâlnirea frunzelor sau opus unei frunze.

Orhidee cu creștere monopodială

Al doilea tip de creştere este cel simpodial, care este și cel mai răspândit. În acest caz, creşterea în sus a plantei se opreşte după un sezon de cele mai multe ori; creşterile din anul următor vor porni de la baza plantei, extinzând planta în lateral. Tijele florale de la aceste orhidee pot să apară la baza noilor creşteri sau din mugurii creşterilor bătrâne.

Orhidee cu creștere simpodială

Acum, că v-ați familiarizat cu structura florilor de orhidee, sunteți pregătiți pentru următorul articol despre polenizarea orhideelor! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *