Ai auzit de horticultură şi habar n-ai cu ce se mănâncă? Îţi zic eu acum!

***Acest articol se doreşte a fi ghidul de care aveam eu nevoie când am început să iau în calcul Facultatea de Horticultură.***

***La finalul articolului găsești și niște poze reprezentative din timpul facultății.***

La început înveţi că au şi plantele nume specifice, în funcţie de Ordinul din care fac parte (un fel de clan), Familia din care fac parte (adică au acelaşi sânge) şi apoi vine numele lor propriu-zis la care se adaugă de exemplu un „aureovariegata”, ceea ce înseamnă că frunzele au şi verde şi galben, sau un „sempervirens” – mereu verzi. Nu-i greu dacă înveţi să faci nişte asocieri. Un exemplu de asociere este Cirsium (numele unei plante) cu Cheers (“Noroc!” în engleză)! Planta seamănă, în mintea mea, cu un pahar de şampanie cu spumă. Don`t ask!

Apoi înveţi la Botanică despre părţile componente ale unei plante (stamina, pistil şi încă ceva), un fel de clasa a 6-a de 10 ori mai grea.

Ei bine, plantele cresc în pământ (marea majoritate), deci înveţi Agrochimie şi Pedologie, şi ca să nu faci „dansul ploii” pentru că ai plantat și nu ai verificat norii dacă-s de ploaie, înveţi şi despre Agrometeorologie. Câteodată, depinde de specializarea pe care ţi-o alegi pe viitor, mai ai nevoie şi de Maşini Horticole (tractoare, semănătoare, combine). Dacă eşti viitor student şi citeşti articolul acesta, te-aş sfătui să înveţi, să nu ajungi ca mine în momentul examenului să te întrebe profesorul „Cârstoiu, ce face sistemul de ungere la tractor?” şi tu să răspunzi că „unge motorul”. S-ar putea să nu te ajute zâmbetul, totuşi, cum m-a ajutat pe mine.  😀

În anul II încep specializările, acum începi defapt „să intri în pâine”: Arboricultura şi Floricultura, astea-s cele mai frumoase. La Fiziologie înveţi despre procesele vitale care se produc în organismul vegetal (fotosinteza probabil ţi-e cea mai cunoscută, mai sunt şi altele precum respiraţia, transpiraţia, osmoza). Bineînţeles, mai sunt şi alte materii, precum Fitopatologia, unde înveţi despre bolile plantelor – pe asta o vei învăţa defapt când o să te întrebe un prieten ce are planta lui şi cu ce să o stropească, e valabil şi pentru Entomologie (gândacii, pardon, insectele).

Anul III continuă în forţă cu specializările, şi nu oricum, ci cu: Ampelografie, Viticultură, Legumicultură, Pomicultură, etc. Acum începi să descoperi cu adevărat cât de amplă este horticultura. PENTRU CĂ ÎNVEŢI DE TOATE DESPRE TOATE. Ştii cum arată o sămânţă de leuştean? O să înveţi! Ştii cum să deosebeşti o smicea de o mlădiţă? O să înveţi! (Ambele sunt ramuri ale mărului şi părului, smiceaua are numai muguri „de frunze”, iar mlădiţa are în vârf un mugure de rod plus încă 2-3 subterminali). Beleaua e la Ampelografie, definiţia spune că se ocupă cu „studiul soiurilor de viță de vie”. În realitate, dacă nu eşti interesat să te specializezi pe viţa de vie, vei învăţa doar cum să recunoşti soiurile în funcţie de caracterele specifice ale frunzelor, pentru că asta îţi cere la examen.

Nu am cum să nu amintesc de Microînmulțire, că doar a fost alegerea mea pentru licenţă. Este mult mai simplă decât sună, asta dacă nu-ţi invadează bacteriile culturile in vitro.

Acum, în anul III, ar fi cazul să te gândeşti la licenţă, asta dacă vrei să o faci pe bune. Eu am lucrat 1 an şi jumătate la ea şi Slavă Domnului că m-am gândit din timp pentru că altfel nu ştiu de unde scoteam fructe de orhidee (perioada de maturare a fructului este de până la 9 luni) într-un timp mai scurt. Din experienţă îţi spun că licenţa a fost cel mai uşor examen din toată facultatea, pentru că am ştiut exact ce am lucrat cu pasiune.

Anul IV… te va omorî Oenologia dacă nu-ţi place şi nu o înţelegi (da, e uşor să bei vin, dar e atât de greu să-l faci…). La Pomologie înveţi tot felul de soiuri de pomi fructiferi, o să le ţii minte doar pe cele care-ţi plac cel mai mult, deci nu-ţi bate capul prea mult, vei avea nevoie doar dacă te specializezi pe asta. La Legumicultură Specială înveţi tot felul de tehnologii de cultură ale speciilor legumicole, adică o să stai în solar să copileşti tomatele ca să ştii ce să le ceri muncitorilor şi de ce când îi vei avea pe mână.

Laboratoarele şi practica sunt mult mai utile decât vei simţi atunci când le vei avea, adică atunci când o să stai în solar la 40 de grade sau când o să dai cu sapa. Da, o să dai cu sapa şi cu cazmaua şi, crede-mă, îţi va prinde bine. Dar probabil vei realiza la fel ca mine, doar atunci când va trebui să-i arăţi tu unui zilier cum se scoate corect un arbore cu balot. So good luck with that.

Pe de-o parte este „de preferat” să ştii de la început ce specializare/ramură a horticulturii te atrage ca să-i acorzi mai multă atenţie în timpul facultăţii, pe de altă parte însă…e greu să ştii ce te atrage până nu treci prin ele.

Horticultura nu este doar ceea ce înveţi la facultate, este mai mult ceea ce înveţi pe „câmpul muncii”, de la plante. Ideea este că nu conştientizezi importanța materiilor decât în momentul în care te loveşti de ele pe teren. Scopul acestui articol este să-ţi ofere o incursiune în cei 4 ani de Horti (așa o să-i zici și tu), prin ochii mei, actual inginer horticol într-o pepinieră.

Cred că am fost norocoasă să îmi descopăr această pasiune încă din timpul liceului astfel încât “drumul” să fie drept: să fac o meserie din pasiune. Şi-ţi doresc şi ţie la fel!

În speranţa că nu ţi-am spulberat visele şi că totuși am semănat o sămânţă de interes pentru horticultură în mintea ta, te las să înveţi pentru BAC, dacă ești liceean! Iar dacă nu ești liceean… ei bine, ai aflat de ce costă consultanța în horticultură :))

 

PS: Am omis să scriu despre câteva materii, precum Management, Contabilitate… care să zicem că-şi au rostul într-un fel. Bine, nu te gândi că o să ajungi să-ţi verifici contabilul şi nici nu vei şti ce trebuie să scrii în Registrul de zilieri când o să-l ai în faţă, dar na, îţi mai relaxezi mintea între Pomologie şi Ampelografie. Pentru toate materiile pe care le vei studia, ai la dispoziţie Planul de Învăţământ.

 

4 replies on “Ce înveți la Facultatea de Horticultură

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *