Bună! Numele meu este Bruno Ötvös și, citind articolul publicat de Anda despre specializarea Horticultură şi ce înseamnă ea defapt… m-am oferit să scriu şi eu un articol despre specializarea Peisagistică, care face parte tot din cadrul Facultăţii de Horticultură, din cadrul USAMV. Eu studiez la Timișoara, așa că e posibil ca anii în care se studiază anumite materii la facultățile din țară să difere față de ce am scris, însă sunt aceleași.

Bruno Ötvös

Când devii student te vei lovi tot timpul de “clasica” întrebare: ” Ce studiezi, la ce facultate eşti?”. Eu fiind în ultimul an (IV) la specializarea Peisagistică, îţi poţi da seama de câte ori am fost întrebat ce studiez. După ce răspundeam la întrebare, mai primeam o altă întrebare: ”Ah, interesant, frumos…dar ce e Peisagistica?”. Şi atunci trebuia să explic ce e cu Peisagistica asta :)).

P.S. Deci… dacă te hotărăşti să urmezi această facultate, cu siguranţă vei fi întrebat: ”Ce e Peisagistica?”.

Fiind un domeniu destul de nou la noi în ţară (de exemplu, prima specializare de Peisagistică din România a fost înființată la Facultatea de Horticultură şi Silvicultură din Timişoara, în anul 1998), multă lume nu e familiarizată cu acest domeniu. Şi ca o scurtă definiţie a ceea ce înseamnă Peisagistica: este arta de a planifica, a proiecta, a menţine şi de a reamenaja un spaţiu verde (grădină, parc, scuar, etc).

Sursa foto: Bruno Ötvös

A fi un peisagist nu înseamnă a fi un simplu grădinar. E mai mult de atât. Pe parcursul celor 4 ani de facultate, vei învăţa să priveşti altfel lucrurile legat de: un spaţiu verde, relaţia dintre om și natură, importanţa unui spaţiu verde (pe lângă cel estetic), plante, şi vei aprecia mai mult natura.

Vei dobândi o mulţime de cunoştinţe şi informaţii din mai multe domenii/ştiinţe: Botanică (cunoşti părţile unei plante), Fiziologie (cum “funcţionează” plantele şi procesele ei biologice), Pedologie (tipuri de sol), Agrochimie (substanţe nutritive, îngrăşăminte), Dendrologie (studiul plantelor lemnoase), Pomicultură (studiul speciilor pomicole), Floricultură (o materie foarte frumoasă şi interesantă despre flori), Arboricultură (cunoaşterea speciilor de arbori şi arbuşti), Viticultură (ştiinţa care studiază vița de vie). Şi mai sunt… acestea sunt doar o parte şi nu te speria. Unele materii sunt doar de 1 semestru şi dacă ai învăţat bine în primul an la Botanică şi Fiziologie, îţi va fi mai uşor pe parcurs… şi multe se leagă între toate aceste materii, că doar subiectul e legat de plante.

Sursa foto: Bruno Ötvös

Şi pe lângă aceste domenii, care aparţin de partea de Horticultură (pe care le-a descris şi Anda în articolul ei), intervin şi materiile care ţin doar de Peisagistică şi pe care le faci doar la această specializare: Design, Geometrie descriptivă, Planificare, Programe de calculator, Proiectare pe calculator (o să înveţi cum să faci proiecte în ArchiCad, AutoCad… o să faci randări 3D), Urbanism şi amenajarea teritoriului (studiul oraşului, dezvoltarea spaţială a localităţilor urbane şi rurale, îmbunătăţirea vieţii urbane, etc.), Istoria parcurilor şi a grădinilor (vei învăţa despre grădinile din diferite epoci şi evoluţia lor, despre stilurile parcurilor, despre diferenţa dintre un parc şi o grădină sau dintre un parc şi scuar, etc.), Desen tehnic, Cadastru verde, Topografie, Construcţii, Tehnica execuţiei, Peluze, etc., şi multe alte materii care ţin de partea de design, desen, proiectare, arhitectură. Defapt… acestea sunt materiile cele mai frumoase şi pentru care ai şi ales această specializare.

P.S. Pentru proiectarea pe calculator, ar trebui să-ţi cumperi un calculator sau laptop mai performant… o să ai nevoie :).

Sursa foto: Bruno Ötvös

Şi acum, după ce ţi-am povestit cam ce e cu Peisagistica… să îţi spun ce vei putea face după ce termini facultatea:

  1. Îţi poţi deschide propria firmă de proiectare de spaţii verzi. Proiectare grădini private sau ceva mai amplu: parcuri, spaţii verzi publice.
  2. Îţi poţi înființa o pepinieră sau sere/solarii dacă eşti pasionat de flori, legume.
  3. Dacă urmezi un program de Master pe Urbanism, poţi lucra la un birou de Urbanism etc.
  4. Viticultură, plantaţie de viță de vie.
  5. Birouri legate de Protecţia Mediului, Ecologie.

După cum vezi, Peisagistica cuprinde multe domenii şi vei dobândi multe informaţii care îţi vor fi de folos pe viitor. Îţi vei schimba modul de gândire şi percepţia asupra multor lucruri.

Sper că acest scurt articol ţi-a fost de folos!

Ötvös Bruno – Timișoara

Sursa foto: Bruno Ötvös

Workshop de design floral în cadrul Facultății de Horticultură și Silvicultură Timișoara. Sursa foto: Bruno Ötvös

Workshop de design floral în cadrul Facultății de Horticultură și Silvicultur[ Timi;oara
Sursa foto: Bruno Ötvös

Workshop de design floral în cadrul Facultății de Horticultură și Silvicultură Timișoara. Sursa foto: Bruno Ötvös

Sursa foto: Bruno Ötvös

Sursa foto: Bruno Ötvös

Sursa foto: Bruno Ötvös

Sursa foto: Bruno Ötvös

 

One reply on “Ce înveți la Peisagistică – Facultatea de Horticultură

  • Clara

    Doar un mic amanunt, prima facultate de Peisagistica a fost infiintata in anul 1998 la Facultatea de Horticultura din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *