Pun pariu ca unii dintre voi n-au luat nici macar o secunda in calcul aceasta ipoteza, oare “ce ne-am face fara plante”? De ce? Pentru ca uneori avem tendinta sa credem ca toate lucrurile ni se cuvin si ca tot ceea ce avem este absolut firesc si natural sa ne apartina. Oare chiar asa stau lucrurile? De multe ori nici nu realizam ca fara de acele lucruri poate chiar nu am putea supravietui. Si totusi, vine un moment in care ceva se schimba in tine, in jur, si te trezesti zicand “bai, ce chestie!” si brusc incepe sa-ti pese. Dar ce faci mai departe? Ce faci cand incepe sa-ti pese de lucrurile care te inconjoara? Eu cred ca ar trebui sa dai mai departe, sa deschizi si altora ochisorii si poate usor, usor, sa schimbati ceva in bine, impreuna.

Eu vreau sa cred ca am inceput deja procesul de “a da mai departe”, asa ca va prezint si voua 20 de lucruri pe care le avem/primim de la plante sau lucruri care ne ajuta indirect sa supravietuim:

 1. Oxigen
 2. Hrana
 3. Lemn
 4. Umbra
 5. Absorbtie de CO2
 6. Habitat pentru animale/pasari
 7. Cosmetica
 8. Medicamente
 9. Previne coroziunea solului
 10. Au rol estetic si ajuta la relaxare
 11. Aromaterapie
 12. Controlul poluarii atmosferice
 13. Regleaza cantitatea de apa din sol
 14. Celuloza
 15. Sursa de combustibil
 16. Sursa de energie
 17. Mentine umiditatea in mediu
 18. Materiale textile
 19. Uleiuri esentiale
 20. Biodiversitate

Bineinteles, fiecare element din lista aceasta este cap de lista pentru alte lucruri.

Citisem intr-un articol ca mai mult de 5000 de produse folosite in mod curent sunt produse din arbori, precum: mobila, haine, pungi, pasta de dinti, aditivi pentru mancaruri, hartie, crema de pantofi, cosmetice, medicamente anticancer, nimicuri d-astea. Repet: oare ce ne-am face fara plante?

Din categoria “Hrana pentru trup si suflet” avem asa: toate partile componente ale unei plante (radacini, frunze, tulpini, flori, fructe), cereale, seminte, cafea, ceai, zahar, uleiuri, fructe uscate, condimente, pana si tigarile sunt din plante.

Acestea fiind spuse, spor la deschis ochii si minte luminata pentru a intelege de ce avem nevoie de plante in viata noastra. 🙂

PS: Imi zgarie retina lipsa diacriticelor, insa nu am incotro pana diseara cand ajung acasa si voi putea sa le pun. Scuze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *