Cu toţii ştim că florile tăiate sunt efemere, însă asta este şi frumuseţea lor! Dacă le-am avea tot timpul în ochi, nu le-am mai aprecia (oh, şi sunt atâtea alte lucruri…). Există câteva secrete care pot prelungi viaţa florilor tăiate, cunoscute în special de florişti! Dar ce bine că am avut şi eu acces la ele ca să le pot împărtăşi acum cu voi! P.s.: la sfârșitul articolului este și o secțiune de tips&tricks legate tot de prelungirea vieții florilor tăiate, atât pentru amatori, cât și pentru floriștii la început de drum!

Aşadar, vă prezint 10 metode prin care puteţi să vă bucuraţi mai mult timp de buchetul sau de aranjamentul floral primit sau cumpărat:

 1. Puneţi-le în apă cât de repede se poate. Cu cât stau mai mult timp fără apă, cu atât se va scurta durată lor de viaţă pentru că se vor deshidrata. Apa din vază nu trebuie să depăşească 1/3 din lungimea tijelor florale.
 2. Înnoiți tăietura. Vasele lemnoase prin care circulă apa către floare se închid dacă florile nu stau în apă, aşadar trebuie să înnoiți tăietura de la baza tijei după care să le băgaţi imediat în apă. Tăietura se face între nodurile/mugurii de pe tijă, niciodată pe nod!
 3. Tăiaţi oblic. Tăietura de la baza tijelor se va face oblic pentru a mări suprafaţa de absorbţie a apei.
 4. Îndepărtaţi frunzele. Nicio frunză nu trebuie să stea în apă deoarece va putrezi şi va murdări apa mai repede. Deasemenea, în procesul de absorbţie multă apă rămâne în frunze, iar floarea va avea „de suferit”. Pentru a evita acest lucru, îndepărtaţi cât mai multe frunze, lăsând doar câteva sub floare din motive estetice.
 5. Hrană pentru flori. Multe florării oferă la cumpărarea unui buchet de flori şi un pacheţel cu hrană pentru flori, amestecaţi-o în apa din vază pentru a le prelungi viața.
 6. Foloseşte apa călâie. Apa prea rece sau prea caldă le va provoca un şoc florilor.
 7. Nu le pune în soare. Lumina puternică le va determina să moară mai repede din cauza grăbirii procesului de fotosinteză. Lumina filtrată este cea mai bună. Deasemenea, căldura excesivă determină deshidratarea florilor, fapt care duce la ofilire.
 8. Îndepărtează florile ofilite. Când unele dintre flori încep să moară, însă altele arată în continuare bine, îndepărtează-le pe cele moarte. Florile moarte produc etilen, iar acesta este un agent de maturare. Acţionează în acelaşi mod precum bananele, se coc mai repede dacă sunt mai multe, pentru că bananele coapte produc şi ele etilen.
 9. Reînnoiește tăieturile şi schimbă apa. La 2-3 zile maxim, trebuie să reînnoiești tăietura şi să schimbi apa. Apa stătută acumulează bacterii care dăunează florilor.
 10. Ai grijă de unde cumperi florile. Poate că trebuia să încep cu asta. Dacă florile sunt foarte deschise sau mucegăite, nu le poţi face prea multe pentru a prelungi viaţa lor. Dacă ai posibilitatea să le alegi, alege-le pe cele îmbobocite şi fără mucegai (normal!), cu aspect sănătos.

Tips&tricks:

 • Este de preferat ca tijele să se taie cu un cuţit ascuţit. Foarfeca striveşte vasele conducătoare ale tijei florale, astfel va ajunge mai puţină apă la floare.
 • Dacă o floare este foarte ofilită, scufund-o complet în apă pentru o oră, e foarte posibil ca prin hidratare să-şi revină.
 • Câteva picături de clor în apa din vază deasemenea pot prelungi viaţa florilor. Trandafirii, gerbera, freziile sunt doar câteva dintre plantele care răspund bine la acest „tratament”.
 • Scufundă pentru câteva secunde (aprox. 10-15), în apă clocotită, plantele cu tulpina lemnoasă precum liliacul, dar şi crizantemele. Apa fierbinte desfundă canaliculele din tulpină şi floarea poate absorbi apa.
 • Dacă tai tijele florale sub apă, aerul nu va avea nicio şansă să pătrundă pe vasele lemnoase, deci nu va sta în calea apei spre floare.
 • Crinii nu-şi vor mai păta petalele dacă le îndepărtezi staminele.
 • Nu amesteca narcisele cu alte flori. Tulpinile narciselor conţin o substanţă otrăvitoare care ofileşte imediat celelalte flori aflate cu ele în vază.
 • Pulverizarea florilor cu apă este deasemenea un truc care le prelungeşte viaţa!
 • O aspirină pisată pusă în apa din vază menţine mai multă vreme prospeţimea trandafirilor şi celorlalte flori tăiate. Alţi înlocuitori eficienţi pentru conservanţii chimici clasici sunt: zahărul, sarea, bicarbonatul de sodiu şi chiar o monedă din cupru. O modalitate recomandată este să pui 2 linguri de oţet de mere şi 2 linguri de zahăr în apa din vas.
 • Pentru absorbţia mai bună a apei, zdrobește tulpina liliacului cu un ciocan pe o suprafaţă de 5-6cm. Deasemenea, liliacul are nevoie de multă apă, aşa că asigură-i o vază suficient de mare!
 • Hydrangea (hortensia) îşi trage numele tocmai de la faptul că are nevoie de multă hidratare, aşa că pulverizarea florilor cu apă este strict necesară, precum şi scurtarea tijei cu 1cm zilnic pentru a absorbi cât mai multă apă. Tăietura tijei la hortensie se recomandă a fi chiar în “săgeată”, adică oblic pe 2 părţi, tocmai pentru a mări cât mai mult suprafaţa de absorbţie.

Via Storiesbyme.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *