După cum spuneam şi în a doua zi de Crăciun, plantelor “nu le pasă” că tu ai avut un Crăciun (sau Revelion) zbuciumat şi că ai prefera să leneveşti în pat. Ele au nevoie de atenţie, căldură (la propriu, cineva trebuie să bage lemne pe foc) şi apă. Aşa că a doua zi din an mi-am petrecut-o în seră, printre plante. Cu toate astea, nu mă pot sătura de frumuseţea lor şi de schimbările prin care trec, zi de zi, sezon de sezon. Mereu sunt surprinsă de oameni când îmi spun “vai, ce urât e că mergi la muncă în a doua zi de Crăciun…sau pe 2 Ianuarie… sau sâmbăta”, ei bine, eu sunt fericită şi îmi pare rău pentru ei că nu simt aceeaşi plăcere când merg la serviciul lor.

Şi dacă eu am mers la serviciu azi şi e trist, gândiţi-vă că alţi oameni au mers la cimitir azi şi au plantat, iar altor oameni li s-a stricat maşina în parcarea de la seră şi ABIA au găsit un mecanic şi un şofer care să le ducă maşina la Bucureşti, de unde reiese că “tristeţea” e relativă, în funcţie de standardele fiecăruia. Nu toţi putem avea un 2 Ianuarie “ca la carte”. Defapt, ce înseamnă “ca la carte”?

În altă ordine de idei, când lucrezi zi de zi cu plantele, în special când amenajezi grădini, este foarte important să cunoşti evoluţia lor, cum vor arăta vara, iarna, peste un an sau poate 10. Evident, până să mă lovesc de un client care m-a întrebat ce culoare vor fi frunzele Nandinei în iarnă (sunt roşii), habar nu aveam cât de mult contează. Aşa că în perioada asta nu ezit să “dau o tură” prin pepinieră* şi să observ plantele, chiar dacă azi au fost -2 grade şi crivățul specific zonei. Atunci când iubeşti ceea ce faci, când ştii cât de mult te va ajuta acel lucru pe viitor şi când nicio zi nu seamănă cu cealaltă, mergi înainte cu capul sus şi ochii după plante 😉 .

Aşadar şi prin urmare, vă las cu câteva poze din seră, să vedeţi şi voi (sau poate că nu) frumuseţea din jurul meu.

 

*Teren rezervat pentru înmulțirea și formarea plantelor erbacee sau lemnoase până la plantarea lor pe locul definitiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *