Sunt atât de frumoase pozele de pe Pinterest cu plante aromatice în bucătărie, nu-i aşa? Dar ce presupune defapt îngrijirea lor în casă? De ce se ofilesc la scurt timp după ce le aducem în casă şi în ce condiţii de mediu se pot ele dezvolta armonios? Şi de fapt, care sunt plantele pe care le putem creşte în bucătărie şi cu care să ne condimentăm viaţa (prin frumuseţea lor) şi mâncarea? Aflăm imediat împreună!

Sursa foto: Pinterest

Primul sfat pe care vi-l dau, spre binele lor şi al vostru, este să nu uitaţi de ce le aveţi în bucătărie! Aşadar, mâncaţi din ele! Nu doar că vă aduc vouă un beneficiu, dar le ajutaţi şi pe ele să crească şi să se ramifice! Să ne gândim la mentă ca să fie mai uşor de exemplificat şi înţeles. Întotdeauna când doriţi să rupeţi dintr-o plantă, rupeţi ramificaţia deasupra mugurilor, chiar dacă folosiţi doar frunzele nu lăsaţi ramificaţia fără frunze. Acest lucru va stimula mugurii laterali de pe ramificaţie să pornească în vegetaţie şi nu doar că veţi stimula planta să crească în continuare, dar va avea şi mai multe ramuri pe care să le puteţi folosi. Acest lucru este valabil la marea majoritate a plantelor aromatice care au tulpini/ramificaţii (lavanda, mentă, busuioc, oregano, rozmarin, coriandru, cimbru, dafin, salvie).

Haideţi că până la urmă v-am zis şi plantele aromatice pe care le puteţi creşte fără probleme în casă, aşadar: mentă, busuioc, lavanda, pătrunjel, oregano, rozmarin, coriandru, cimbru, salvie, dafin, anason, mărar, creson, tarhon, leuştean. Acestea sunt cele mai accesibile, evident că or fi şi altele, dar nu ştiu totuşi cât spaţiu aveţi în bucătărie, s-ar putea să migraţi spre grădină, sau poate o seră!

Nu voi aborda fiecare plantă în parte pentru că vă cunosc, nu veţi citi tot (am fost şi eu în locul vostru), aşa că voi vorbi la modul general despre condiţiile de mediu şi cerinţele lor.

Lumina. Este cel mai important factor, mai ales dacă vorbim despre plantele cumpărate din supermarket. Gândiţi-vă că ele au crescut în sere mega luminate până să ajungă la voi în casă, iar dacă nu le oferiţi suficientă lumină, frunzele se vor decolora, iar lăstarii noi vor creşte alungiţi şi „rahitici” (doar sunt în căutare de lumină). De preferat este să aibă parte de cel puţin 6 ore de soare direct pe zi. Ştiţi ce înseamnă asta, nu? Ferestre orientate spre sud!

Apă. Nici prea multă, nici prea puţină! Şi parcă vă aud „bine, Anda, dar ce înseamnă prea mult şi ce înseamnă prea puţin??”. Ei bine, fiţi atenţi aici pentru că voi mai folosi expresia asta şi-n alte articole: Plantele trebuie udate atunci când pământul nu vă rămâne pe mâini. Adică până vă obişnuiţi cu ritmul de udare din casa voastră, trebuie să vă băgaţi mâinile în pământ! Dacă vă rămâne pe degete, NU UDAŢI! Dacă nu vă rămâne pe degete, sau mai rău, nici nu puteţi să zgârmați pământul, UDAŢI NUMAIDECÂT!

Este adevărat şi că unele plante, precum busuiocul, coriandrul şi pătrunjelul au nevoie de mai multă apă, decât rozmarinul, salvia, oregano sau cimbru, care preferă un pământ mai uscat, însă de asta vă puteţi da seama şi după aspectul plantei. Dacă pare ofilită, înseamnă că are nevoie de apă! Foarte important este şi ca plantele să nu stea în apă, aşa că verificaţi dacă găurile ghiveciului sunt suficient de largi pentru a se scurge excesul de apă!

Sursa foto: Pinterest

Fertilizanţi. Meh. Având în vedere că le veţi mânca, nu v-aş sfătui să folosiţi. Mai degrabă puneţi resturi vegetale în ghiveci, precum resturi de frunze, resturi de legume mărunţite (ca să nu arate urât totuşi), coji de ouă.

Probleme întâlnite şi rezolvarea lor. Mi s-a întâmplat şi mie, evident, să cumpăr plante aromatice din supermarket şi să nu-mi reziste, să moară pur şi simplu. Sunt multe cauze care pot determina pierderea plantelor, printre care căldura excesivă (la Metro, Selgros, plantele stau în frigider, iar noi le aducem acasă la 23-27 grade- suferă un şoc termic), apa în exces, neadministrarea îngrăşămintelor (până să ajungă la noi, sunt mega fertilizate şi normal că s-au învăţat aşa, iar dacă noi nu le mai dăm…nu se pot adapta). Având în vedere că se găsesc seminţe de plante aromatice în toate sezoanele, încercaţi să le semănaţi şi să le creşteţi voi, măcar sunteţi siguri că mâncaţi ceva „curat”.

Un alt lucru de care trebuie ţinut cont este tipul plantei, dacă este perenă (trăieşte şi rodeşte mai mulţi ani la rând) sau dacă este anuală (îşi desfăşoară ciclul vegetal pe parcursul unui sezon). Exemple de plante aromatice perene: dafinul, lavanda, mentă, oregano, salvia, rozmarin, leuştean. Exemple de plante aromatice anuale: anason, busuioc, cimbru, creson, coriandru, pătrunjel, tarhon. Aşadar, dacă v-a murit coriandrul, e posibil să-i fi trecut perioada de vegetaţie.

Dăunători. Se întâmplă rar ca plantele aromatice să aibă dăunători, deoarece substanțe extrase din ele se folosesc chiar împotriva dăunătorilor la alte plante, este ca şi cum un program antivirus este virusat. Însă dacă se întâmplă, eu folosesc remedii naturiste pentru înlăturarea „prietenilor”. Un exemplu de reţetă al unui astfel de remediu este: 2l apă, 2 linguriţe boia iute şi 3-4 stropi de săpun sau detergent de vase (pentru ca amestecul să rămână pe plantă). Dă roade pentru marea majoritate a dăunătorilor. O altă reţetă este infuzia cu usturoi: un usturoi pisat mărunt se lasă la infuzat în 2l apă timp de 24 de ore, după care se stropeşte planta atacată. Dacă mai cunoaşteţi alte reţete, aş fi recunoscătoare să le împărtăşiţi şi cu mine!

Dacă totuşi nu doriţi să aveţi ghivece şi pământ în bucătărie, puteţi încerca hidrocultura! Este un pic exagerat să spun hidrocultură, deoarece aceasta presupune şi administrarea unor fertilizanţi de bază pentru dezvoltarea plantei pe întreg ciclul de vegetație, însă ideea de bază e aceeaşi. Aveţi nevoie de recipiente, butaşi (porţiuni de lăstari detaşaţi de pe planta-mamă) şi evident, apă. Tot ce trebuie să faceţi este să desfrunziţi partea inferioară a butaşului, să puneţi butaşii în recipientele cu apă (3-4cm de apă) şi să le oferiţi lumină şi căldură. În rest, vă folosiţi de ele ca şi cum ar fi în pământ. Chestia tricky este că plantele nu vor supravieţui mult timp deoarece nu au hrană în apă.

Acestea fiind spuse, vreau să vă văd mini-grădinile voastre din bucătării puse în practică!

 

 

 

 

 

2 replies on “Plante aromatice în bucătărie

 • Adelina

  Buna Anda! Postarea asta a venit la fix! Mi-am cumparat de la supermarket niste plante aromatice si eram super entuziasmata pentru ele. Totusi, dupa cateva saptamani, coriandrul mi-a cam murit, busuiocul e pe cale de disparitie…doar menta si patrunjelul se descurca de minune. Problema a inceput cand mi-a aparut ceva mucegai alb pufos pe cele 2 plante…l-am tot luat din pamant dar a continuat sa reapara…crezi ca a aparut pt ca le-am udat prea mult/des? Mi-e super mila de ele si le tot rog sa lupte :))) dar nu prea mai am sperante…astept sfatul tau, mulțumesc!

  Reply
  • Anda Cârstoiu

   Buna, Adelina! Ma bucur tare mult ca ti-a placut articolul si sper ca te va ajuta pe viitor cu mica ta gradina din bucatarie! Daca vorbim de mucegai alb, da, este vorba de apa in exces. Incearca sa raresti udarile si fa experimentul cu testarea pamantului, sa nu-ti murdareasca mana. Daca si atunci cand le uzi mai rar iti par ofilite plantele, pulverizeaza-le cu apa ca sa cresti umiditatea din jurul lor. Te rog sa ma tii la curent cu plantutele tale, sper sa-si revina totusi! O seara frumoasa iti doresc! :*

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *