Polenizarea orhideelor este unul dintre cele mai dezbătute subiecte prin rândul iubitorilor şi crescătorilor de orhidee, însă pentru a înţelege cum se pot înmulţi trebuie să înţelegem cum „funcţionează” ele. Despre îngrijirea lor am povestit AICI, iar despre înmulţirea vegetativă AICI. Acum a venit rândul să povestesc despre polenizarea orhideelor cu scopul de a obține fructe și semințe!
***Metoda de polenizare descrisă, împreună cu fotografiile, au făcut parte din lucrarea mea de licență la Facultatea de Horticultură București.

Deşi în natură, pentru orhideele sălbatice, înmulțirea generativă (din semințe) este calea cea mai simplă de înmulţire (floarea este polenizată de către o insectă special adaptată şi dă naştere unei capsule cu seminţe), în procesul de înmulţire în masă întregul proces se complică. Durata de măturare a unei capsule (fruct) de orhidee variază între 3 luni (Oncidium flexuosum) şi chiar 18 luni ( hibrizii de Cymbidium şi Vanda). Conform „Orchid seed & tissue culture media recommendation guide”, eliberat de PhytoTechnology Laboratories, perioada de măturare la specia Phalaenopsis este de 6 luni, la specia Doritaenopsis tot 6 luni, iar la specia Cymbidium 10 luni. Germinarea semințelor şi producerea plantelor de orhidee este cu mult diferită de celelalte plante cu flori.

Semințe de orhidee (Cymbidium)

Procesul de polenizare este la îndemâna oricui, simplu şi rapid, şi trebuie efectuat în primele 4 zile după deschiderea florii pentru ca polenul să fie viabil.
O singură capsulă de orhidee poate conţine între câteva zeci de mii şi câteva milioane de seminţe lipsite de endosperm (un țesut cu mâncare ce înconjoară embrionul), iar în ciuda numărului foarte mare de seminţe, doar câteva germinează în natură. Pentru a germina în substrat, sămânţa de orhidee are nevoie de diferite ciuperci de mărimi microscopice cu care va crea o simbioză. Relaţia dintre sămânţă şi ciuperca este strânsă, ciuperca furnizând seminţei vitaminele necesare încolţirii (pentru că nu are endosperm, deci nu are papa). Legătura dintre germinarea seminţelor şi ciuperci a fost descoperită abia în anii 1920, însă cultura simbiotică este folosită în ziua de azi doar în anumite cazuri (orhidee terestre), cultura asimbiotică perfecţionându-se în ultimele decenii.

POLENIZAREA PROPRIU-ZISĂ (explicația termenilor o găsiți în articolul anterior despre caracterizarea botanică a orhideelor) constă în îndepărtarea capacului anterei sub care se află sacii polinici (în continuare denumiți polinii), datorită viscidiumului (prelungire lipicioasă a poliniilor) acestea se lipesc de bețișor apoi se introduc în cavitatea stigmatului, aflat în cadrul columnei. Stigmatul, numit și viscid, conține o substanță lipicioasă care facilitează fixarea poliniilor.

Pașii polenizării la specia Phalaenopsis amabilis: desprinderea capacului anterei (a,b), separarea poliniilor de capacul anterei (c), fixarea poliniilor in stigmat (d,e), poliniile lipite in cavitatea stigmatului (f)

Primul semn de reușită apare după doar câteva zile, acesta fiind reprezentat de închiderea stigmatului, umflarea și chiar îngălbenirea acestuia, următorul pas fiind schimbarea culorii petalelor și, în final, ofilirea acestora.

Polenizare reușită la specia Cymbidium Mazatlan ‘Del Mar’- înainte de polenizare (a), la trei zile după polenizare (b)

Stadiul maturării fructelor la 30 zile după polenizare: Doritaenopsis Sogo Vivien ‘Marginata’ (a), Phalaenopsis amabilis (b), Cymbidium Mazatlan ‘Del Mar’ (c)

Capsulele dehiscente ale orhideelor supuse polenizării: Phalaenopsis amabilis (a), Doritaenopsis Sogo Vivien ‘Marginata’ (b), Cymbidium Mazatlan ‘Del Mar’ (c)

Perioada de maturare a fructelor de orhidee este variabilă, în funcție de specie. Eu am polenizat cu succes Phalaenopsis amabilis-173 zile,  Doritaenopsis Sogo Vivien ‘Marginata’-182 zile şi Cymbidium Mazatlan ‘Del Mar’– 255 zile.

Cu speranța că acest articol v-a fost de folos, vreau să aud părerile voastre despre polenizare precum şi poze cu fructele obținute! ♡

4 replies on “Polenizarea orhideelor – obținerea fructelor și a semințelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *